-

Moerdijk, 11 januari 2016 – Met de installatie van een zogenoemde tegendrukturbine verwacht slibverwerker SNB op industrieterrein Moerdijk vanaf eind 2016 100% energieneutraal te werken.

Sinds het voorjaar van 2015 is de verbrandingsinstallatie van SNB al nagenoeg energieneutraal. Dit energiebesparingsproject werd gerealiseerd met de bouw van twee hogedrukketels en een stoomturbine. Het omvangrijke project levert naast aanzienlijke winst voor het milieu ook substantiële kostenbesparingen op. De elektriciteit die de stoomturbine genereert voor eigen verbruik komt overeen met het stroomverbruik van circa 9.000 huishoudens.

Volledig energieneutraal

Het laatste zetje naar volledig energieneutraal werken wordt dit jaar gegeven met de realisatie van de tegendrukturbine. SNB-directeur Marcel Lefferts (rechts op de foto) en directeuren Herman Hessing (m.) en Marco van Straten (l.) van het in de aanleg en onderhoud van industriële stoom installaties gespecialiseerde NEW Energy Services (NEWES) ondertekenden eind 2015 het contract hiervoor.

Overcapaciteit

De werkzaamheden voor de installatie van de tegendrukturbine beginnen in maart 2016. Naar verwachting kan de turbine dan in september 2016, na de reguliere onderhoudsstop, in gebruik worden genomen. De stroom die deze tegendrukturbine gaat genereren komt overeen met het elektriciteitsverbruik van nog eens 2.000 huishoudens. SNB gaat de overcapaciteit aan elektriciteit die ontstaat terugleveren aan het net.

Internationaal bekroond

De ingebruikname van de HD-ketels en de turbine in mei 2015 vormde voor de branche een nieuw en uniek energiebesparingsproject. Het project trok dan ook grote nationale en internationale belangstelling. In juni werd SNB internationaal bekroond voor de innovatieve en duurzame reikwijdte van het project. SNB ontving er de prestigieuze Power Gen Award mee, toegekend door het voor de energiesector toonaangevende tijdschrift Power Engineering International.