-

De eerste fabriek ter wereld die op grootschalige, industriële wijze fosfaat gaat terugwinnen uit reststoffen krijgt een nog grotere capaciteit dan verwacht. Uiteindelijk gaat deze fabriek van EcoPhos in Duinkerken 100.000 in plaats van 70.000 ton vliegas per jaar verwerken.

Veevoeder en kunstmest

Belangrijke leveranciers van vliegas voor de deze fabriek zijn SNB, afvalverwerker HVC en het Franse afvalbedrijf Veolia. Met het uit vliegas teruggewonnen fosfaat gaat Ecophos veevoeder en kunstmest produceren. De eerste fase van de bouw van deze nieuwe recyclingfabriek is in december 2017 opgeleverd. In dit deel van de fabriek produceert EcoPhos veevoeder uit laagwaardig fosfaaterts.

Productie van voedsel

Vliegas krijgt vanaf 2019 een nuttige toepassing in de tweede fase van de bouw van de fosfaatfabriek. EcoPhos gebruikt de uit vliegas gerecyclede fosfaat daar om kunstmest te produceren. Fosfaat is een onmisbare grondstof voor de wereldwijde productie van voedsel. SNB heeft jaarlijks zo’n 35.000 ton vliegas als reststof van slibverwerking. Nu heeft dit nog een nuttige toepassing als opvulmateriaal in oude zoutmijnen in Duitsland om verzakkingen te voorkomen.

Financiële besparing

SNB-directeur Marcel Lefferts is verheugd dat de reststof vliegas op korte termijn gaat dienen als grondstof voor voedselproductie. “Op deze manier maken we de fosfaatketen sluitend via slibverbrandingsas en dat ondersteunt de circulaire economie. Dat is iets wat we al sinds de oprichting van SNB, ruim twintig jaar geleden, met succes nastreven. Inmiddels wordt bijna 99% van onze reststoffen hergebruikt als secundaire grondstof, hetgeen de inzet van primaire grondstof onnodig maakt. Bovendien vormt de fosfaatterugwinning in de Franse fosfaatfabriek een forse financiële besparing voor SNB en dus voor de aandeelhouders.”