-

SNB verwerkt slib tegen zo laag mogelijke kosten. Daarmee bedoelen we niet alleen kosten in termen van geld, maar ook maatschappelijke kosten. Duurzaamheid en innovatie zijn belangrijke kernwaarden van SNB. Een belangrijke bijdrage daaraan leveren de twee NEM-hogedrukketels en de Siemens stoomturbine, die begin 2015 in de verbrandingsinstallatie op Moerdijk zijn gebouwd. Daarmee is SNB sinds begin dit jaar in één klap nagenoeg energieneutraal.

Huzarenstukje

Het plaatsen van de twee hogedrukketels in een werkende, bestaande installatie werd door betrokkenen ook wel vergeleken met een openhartoperatie. Tel daarbij op dat de productie ‘gewoon’ doorging en het project in een extreem korte tijd van zeventig dagen werd gerealiseerd en je kunt gerust spreken van een huzarenstukje.

Groene stroom

De nieuwe ketels genereren stoom uit restwarmte die in een turbine elektriciteit voor eigen gebruik genereert. Omdat de twee nieuwe ketels werken onder een hogere druk en temperatuur dan de oude, word hiermee de productie van groene stroom met een factor negen vermenigvuldigd ten opzichte van de oude situatie. De hoeveelheid elektriciteit die de turbine genereert, komt overeen met het stroomverbruik van circa 8.000 huishoudens.

Bekroond

Dit energiebesparingsproject is voor de branche uniek. Daarom werd het in 2015 bekroond (PEI) als beste energiehergebruikproject van Europa, het Midden-Oosten en Afrika door het toonaangevende tijdschrift voor de energiesector Power Engineering International.

Bekijk de videoreportage over de vervanging van de ketels.