Werken als procesoperator bij SNB, hoe is dat nou écht?

Ben je benieuwd hoe het nou echt is om als procesoperator te werken bij SNB? Lees dan ons interview met Siska en Marco, respectievelijk al 25 en 15 jaar met veel plezier werkzaam als procesoperator bij SNB.

Wat is een procesoperator?

De procesoperator is verantwoordelijk voor het soepele verloop van de installatie met als doel zo efficiënt en duurzaam mogelijk zuiveringsslib te verwerken. Tijdens de buitendienst loop je door de fabriek en ga je verschillende checklists af om te kijken of alles nog goed gaat. Als dit niet het geval is, zorg je ervoor dat het zo snel mogelijk wordt opgelost. De binnendienst blijft in de controlekamer zitten. Bij SNB bestaat een team altijd uit minimaal een hoofdoperator, een eerste operator en drie operators.

Procesoperator bij SNB

Hoe kom je eigenlijk als procesoperator bij SNB terecht? Siska studeerde op het mbo Proces & Milieutechniek. Met haar diploma op zak ging ze direct aan de slag bij SNB. Marco volgde een iets ander pad. Hij studeerde MTS werktuigbouwkunde en werkte daarna bij Fuji Fotofilm. Hij leerde daar de fijne kneepjes van de procestechniek kennen en kwam na tien jaar bij SNB terecht. Inmiddels werkt hij als eerste operator, wat betekent dat hij de verantwoordelijkheid heeft als de hoofdoperator niet aanwezig is.

Werken met de nieuwste technieken

Als procesoperator moet je de installatie van voor naar achteren – en weer terug – kennen. Wanneer je begint krijg je daar dan ook gerichte trainingen voor. Maar de techniek staat niet stil. Werken bij SNB betekent dat je altijd bezig bent met de nieuwste technieken. Ook deze moet je je eigen maken. Gelukkig biedt SNB voldoende handvatten om altijd up-to-date te blijven. Hierdoor blijft het werk interessant en dynamisch.

“Het allerleukste aan werken als procesoperator is als er onverwachte problemen optreden, en ik het weer op rolletjes kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan luchtemissies die uit de pas dreigen te lopen ten opzichte van de emissienormen,” zegt Siska. “Je moet veel schakelen en altijd je kennis bijspijkeren, zodat je de installatie door en door kent om zo alle voorkomende afwijkingen op te lossen.”

Ploegendiensten bieden veel vrijheid

Bij SNB werken we met het 2-2-2 rooster. Dit betekent dat je twee vroege, twee late en twee nachtdiensten hebt, gevolgd door vier vrije dagen. Voor sommige mensen schrikt dit af, omdat je niet vijf dagen van 9 tot 5 werkt, maar op steeds andere tijdstippen op elke dag van de week. “De impact hiervan op je leven moet zeker niet vergeten worden, vooral als je een gezin hebt. Maar het went snel en het biedt veel vrije tijd. Ook hoef je lang niet altijd in het weekend te werken. Daarnaast is het voorspelbaar en is er makkelijk omheen te plannen,” zegt Marco.

Waarom zou je willen werken als procesoperator bij SNB?

Dat werken als procesoperator een prima job is, snappen we inmiddels. Maar waarom zou je juist bij SNB willen werken? Siska en Marco twijfelen geen moment over hun antwoord: de werksfeer. “Het is hier heel collegiaal. Als je vraagt of iemand een dienst wil overnemen, is dat nooit een probleem. Je kunt echt van je collega’s op aan”, zegt Siska. De ploegen bestaan uit verschillende karakters, die wel allemaal goed bij elkaar passen.

Ook zijn de collega’s zeer te spreken over de onderlinge communicatie binnen het gehele bedrijf: “Goede communicatie is heel belangrijk. Het is immers fijner werken als je goede afspraken hebt gemaakt.” Over de fabriek zelf zegt Marco: “Je werkt met zuiveringsslib, dus er hangt een bepaalde geur, maar het is hier heel schoon en netjes. En de geur went vanzelf.”