Het 2-2-2 ploegenrooster

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen bij onze vacatures: het 2-2-2 ploegenrooster. Bij SNB werken we met dit rooster. We kunnen op deze manier met vijf ploegen 24/7 de fabriek bemensen. Ook vinden onze medewerkers dit een fijn en voorspelbaar rooster. In dit artikel leggen we uit wat het rooster precies inhoudt.

Wat is het 2-2-2 ploegenrooster?

Het 2-2-2 ploegenrooster wordt ook wel het 5-ploegenrooster, 6-4-rooster of volcontinurooster genoemd. Hierbij werk je 6 dagen achter elkaar en ben je vier dagen vrij. De eerste twee dagen werk je vroege dienst, de volgende twee dagen werk je late dienst en de laatste twee dagen werk je nachtdienst. Hierna ben je vier dagen vrij, en begint het weer opnieuw. Hierdoor werk je gemiddeld 33,6 uur per week. Het rooster herhaalt zich elke tien weken.

Hoe vaak ben ik in het weekend vrij tijdens het 2-2-2 ploegenrooster?

Veel mensen zijn bang dat ze met een volcontinurooster nooit meer vrij zijn in het weekend. Gelukkig is dit niet het geval. Van de tien weken, ben je drie weekenden volledig vrij. Daarnaast heb je in twee weekenden nog één vrije dag. En vanwege de gunstige werktijden ben je vaak ook nog een dagdeel vrij. Bij de vroege dienst ben je bijvoorbeeld al om 14.45 uur klaar, terwijl je bij de late dienst pas vanaf 14.45 uur hoeft te beginnen. Ook de nachtdienst biedt mogelijkheden, omdat je pas vanaf 22.45 uur begint. Zo kun je voor of na je werk nog sociale activiteiten ondernemen.

Is het 2-2-2-rooster niet heel vermoeiend?

Door de opbouw waarin je twee dagen een vroege dienst draait (vroeg opstaan), twee dagen een late dienst (uitslapen) en twee dagen een nachtdienst (even doorzetten) draait, en daarna vier dagen vrij bent om te ‘herstellen’, valt de vermoeidheid wel mee. Het heeft dan ook weinig impact op je biologische klok. Wij raden aan om na je laatste nachtdienst niet de hele dag in bed te blijven liggen, maar slechts tot het begin van de middag. Zo pak je je normale slaapritme weer op en valt die eerste ochtenddienst niet zo zwaar.

Waarom is het 2-2-2 ploegenrooster zo fijn?

Wij kunnen je wel vertellen dat het 5-ploegenrooster hét ideale rooster is, maar we kunnen beter onze medewerkers aan het woord laten. Onze procesoperator Marco: “De impact hiervan op je leven moet zeker niet vergeten worden, vooral als je een gezin hebt. Maar het went snel en het biedt veel vrije tijd. Ook hoef je lang niet altijd in het weekend te werken. Daarnaast is het voorspelbaar en is er makkelijk omheen te plannen.”

Wanneer is het 2-2-2 ploegenrooster niets voor mij?

Heb je op dinsdagavond voetbaltraining, moet je op woensdagmiddag met je kind naar muziekles en heb je op donderdag kaartavond met je vrienden? En wil je niets missen? Dan is dit rooster misschien niets voor jou. Het rooster is voorspelbaar, maar het betekent wel dat je geen wekelijkse activiteiten kunt plannen. Als jij je leven graag flexibel inricht, bijvoorbeeld door te sporten bij een sportschool in plaats van een club, dan is dit wel wat voor jou.