Duurzaamheidswinst door nieuwe chemicaliëntanks

SNB heeft twee gloednieuwe chemicaliëntanks voor de opslag van natronloog en zoutzuur. Goed nieuws voor het milieu, de veiligheid en de kostenDe tanks zijn eind vorig jaar per schip aangeleverd vanuit Hengelo, waarna een kraan ze op een dieplader zette die de tanks naar het terrein van SNB bracht.

De tank voor zoutzuur staat al op zijn plek en wordt ergens de komende weken aangesloten op het leidingnetwerk. De natronloogtank staat tijdelijk opgeslagen op het terrein van SNB en wordt in de loop van dit jaar op zijn definitieve locatie gezet. Daarvoor moeten wel de bestaande tank en de zijgevel van een gebouw worden verwijderd. De tanks zijn van kunststof, wegen ieder 2 ton en hebben een inhoud van 60 kubieke meter.

SNB gebruikt de chemicaliën voor het reinigen van met name het afvalwater en soms de rookgassen. ‘De natronloogtank was aan vervanging toe’, zegt Karel Snijders, als hoofd Technische Dienst betrokken bij het project. ‘We besloten gelijktijdig ook de zoutzuurtank te vervangen.’

Het voordeel van de nieuwe tanks is dat ze dubbelwandig en dus veiliger zijn. ‘Bovendien zijn ze voorzien van lekdetectie’, zegt Snijders, ‘dus er gaat meteen een alarm af, mochten ze lek raken.’ En er zijn nog andere voordelen. ‘De nieuwe zoutzuurtank is drie keer groter dan de oude tank. Er zijn dus minder leveringen nodig om hem te vullen. Dat betekent minder transportbewegingen en dus een lagere CO2-footprint, een lager veiligheidsrisico en lagere kosten. De investering verdienen we in drie jaar terug.’

Voor het installeren van beide tanks hoeft SNB niet uit bedrijf te gaan. Tijdens de jaarlijkse algehele onderhoudsstop zijn al diverse intakkingen in het leidingwerk aangebracht, waar nu direct op kan worden aangesloten.