-

Op een industrieterrein bij Duinkerken in Noord-Frankrijk verrijst de eerste fabriek ter wereld die fosfaat op grootschalige, industriële wijze gaat terugwinnen uit reststoffen. Woensdag 9 maart 2016 werd met het planten van een boom het officiële startsein gegeven voor de bouw van fase 1 van de fosfaatfabriek.

Diervoeder en kunstmest

Opdrachtgever voor de bouw van de fabriek is de Belgische firma EcoPhos, die met laagwaardige fosfaaterts diervoeder en in de tweede fase kunstmest op basis van slibverbrandingsas gaat produceren. Wereldwijd dreigt een schreeuwend tekort aan fosfaat ten behoeve van de landbouw en dus de voedselvoorziening.

Fosfaaterts

De eerste fase, die een investering vergt van 75 miljoen euro, wordt in september 2017 opgeleverd. EcoPhos gaat in die eerste fabriek onder andere diervoeder produceren. Dit op basis van dicalciumfosfaat dat het bedrijf uit laagwaardig fosfaaterts maakt.

Belangrijke mijlpaal

Voor SNB in Moerdijk is de bouw van de fabriek een belangrijke mijlpaal. SNB gaat samen met de Nederlandse afvalverwerker HVC slibverbrandingsas leveren aan de tweede fabriek die EcoPhos bouwt in Duinkerken. Die slibas dient als grondstof voor de productie van kunstmest. Deze tweede bouwfase van EcoPhos is begin 2018 voltooid.

Voorbeeld voor Duitsland

SNB-directeur Marcel Lefferts, die de officiële start van de bouw van de EcoPhos-fabriek bijwoonde, noemt de levering van slibas aan EcoPhos vanaf 2018 om meerdere redenen van groot belang. “Allereerst levert dat natuurlijk veel winst voor het milieu op. Het markeert weer een belangrijke stap in de verduurzaming van het slibverwerkingsproces. We maken hiermee de belangrijke fosfaatketen sluitend. Dit project dient ook als voorbeeld voor Duitsland, waar fosfaatterugwinning uit zuiveringsslib vanaf 2025 verplicht is”, aldus Lefferts.

Positieve waarde

Naast milieuwinst levert fosfaatterugwinning ook een forse financiële besparing op voor SNB en de aandeelhoudende waterschappen. “We hoeven zelf niet te investeren. EcoPhos koopt de as van SNB en van HVC als grondstof voor de kunstmestproductie. Zo wordt as van een afvalstof met een negatieve waarde een grondstof met een positieve waarde”, zegt Lefferts.

Langdurig onderzoekstraject

Aan de overeenkomst met EcoPhos is een langdurig onderzoekstraject van SNB vooraf gegaan, inclusief vele testen, proefleveringen en leveringen. “Uiteindelijk zijn we bij EcoPhos uitgekomen als oplossing om fosfaat terug te winnen uit slibverbrandingsas. We zijn er dan ook enorm trots op dat dit bouwproject nu is gestart. We zien vol verwachting uit naar het moment dat beide bouwfasen gereed zijn voor het starten van de productie.”