-

Een delegatie van het bedrijf ASAT uit Alanya in Turkije heeft maandag 9 mei een rondleiding gehad in de slibverwerkingsinstallatie van SNB op Moerdijk. De Turkse onderneming oriënteert zich in diverse Europese landen bij slibverwerkers.

Bij die Europese rondreis mocht een bezoek aan SNB, de grootste monoverbrandingsinstallatie voor slib in Europa, niet ontbreken. Naast aandacht voor het proces hadden de delegatieleden veel belangstelling voor de diverse milieusparende maatregelen die SNB treft.

Energieneutraal

Zo is de installatie van een tegendrukturbine in volle gang, die ervoor zorgt dat SNB in de loop van dit jaar volledig energieneutraal werkt. Dit als aanvulling op de in 2015 in gebruik genomen hogedrukketels en stoomturbine, waarmee de installatie al nagenoeg energieneutraal functioneert. Daarnaast zorgt een eveneens in 2015 in gebruik genomen uitbrandkamer voor emissiereductie.

Primeur voor Turkije

Het Turkse bedrijf exploiteert onder meer waterzuiveringsinstallaties. Slib uit de regio Antalya gaat momenteel nog naar een kolencentrale ter verwerking. ASAT is van plan op korte termijn een slibverbrandingsinstallatie volgens het monoverbrandingsprincipe in Antalya te bouwen. Dat wordt dan een primeur voor Turkije.