-

De Nederlandse politiek moet recycling van fosfaat verplicht gaan stellen. Dit om te voorkomen dat er een wereldwijd tekort aan deze vitale grondstof ontstaat.

Dat betoogt adviseur Willem Schipper in een artikel op de website van De Helling, het wetenschappelijk bureau van Groen Links. De auteur verwijst in dit verband naar Zwitserland, waar de bevolking onlangs in een referendum in grote meerderheid voor de terugwinning van fosfaat via een slibverbrander stemde. Die recycling mag van de Zwitsers desnoods extra kosten met zich meebrengen.

Nuttige vorm

Schipper, adviseur op het gebied van fosfaatrecycling en chemie, geeft in zijn artikel aan dat waterschappen al aardig hun best doen om fosfaat terug te halen uit afvalwater in hun rioolwaterzuiveringsinstallaties. “Maar de struviettechnologie die zij toepassen haalt lang niet al het fosfaat uit onze poep en pies. Willen we toch alle fosfaat terugwinnen in nuttige vorm, dan ontkomen we niet aan rioolslibverbranding, of een variant daarop. Bij de verbranding van rioolslib komt een as vrij die rijk is aan fosfaat. Deze bevat maar liefst negentig procent van het fosfaat dat via het riool de zuivering in gaat. Van deze as kan kunstmest of iets anders gemaakt worden”, legt Schipper uit.

Koplopers

Fosfaat is een van de belangrijkste grondstoffen voor voedselproductie. De wereldwijde voorraad fosfaat raakt echter in snel tempo op. SNB is een van de koplopers als het gaat om terugwinnen van fosfaat uit slibverbrandingsas. Hiervoor werkt de slibverbrander samen met het bedrijf EcoPhos, dat kunstmest van hoge kwaliteit kan produceren uit gerecycled fosfaat.

http://bureaudehelling.nl/artikel/fosfaatkringloop-nog-lang-niet-gesloten