-

PERSBERICHT – Het slib van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Utrecht wordt ook vanaf 2017 weer verwerkt door Slibverwerking Noord-Brabant (SNB). Het contract hiervoor is dinsdag 25 augustus ondertekend door de dijkgraaf van De Stichtse Rijnlanden, Patrick Poelmann, en SNB-directeur Marcel Lefferts. “SNB verwerkt het Utrechts slib niet alleen voor een zeer scherpe prijs, het bedrijf doet dat ook nog eens energieneutraal. Het bedrijf won recent een internationale prijs voor het benutten van restwarmte”, aldus een tevreden Poelmann.

Het huidige contract voor de slibverwerking loopt tot eind 2016. De Stichtse Rijnlanden startte daarom een aanbesteding voor de vervolgperiode. Als winnaar kwam SNB te Moerdijk uit de bus. Hier wordt het slib op milieuvriendelijke wijze tegen de laagste maatschappelijke kosten verbrand. Het gaat om een contract voor een periode van tien jaar.

SNB is recentelijk in de prijzen gevallen met de bouw van twee hogedrukketels en een stoomturbine in de verbrandingsinstallatie. De hoeveelheid elektriciteit die hier mee opgewekt wordt maakt het bedrijf nagenoeg energieneutraal. Hiervoor werd SNB door het tijdschrift voor de energiesector, Power Engineering International (PEI), bekroond voor het beste energiehergebruikproject van Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Een trotse SNB-directeur Lefferts: “Wij slagen er op basis van innovatief ondernemen in om rioolslib, een voor de samenleving lastig restproduct, op de goedkoopste, en tegelijkertijd duurzaamste milieuvriendelijke wijze te verwerken”.

Houten, 25 augustus 2015