-

Samen met waterschappen en enkele marktpartijen werkt SNB samen in het PHARIO-project. Dit project dat voor het eerst PHA-bioplastic uit RIOoolslib genereert is bekroond met de titel Water Innovator of the Year 2018.

Het PHARIO-project mocht, net als twee andere finalisten, de ideeën pitchen tijdens het Watervisie 2018 congres. Aanwezigen en een vakjury, aangevuld met internetstemmers, kozen vervolgens de winnaar. Daarbij werd gezocht naar een bedrijf of instelling dat innovatie, duurzaamheid, publiek-private samenwerking hoog in het vaandel heeft staan.

Technische en sociale innovatie

De jury prees het project en noemde het een beloftevolle combinatie van een technische en sociale innovatie. Het verbindt het maatschappelijke probleem van onafbreekbare kunststoffen aan de circulaire opdracht van de watersector.

Luc Sijstermans, manager Proces & Milieu van SNB, ziet in de bekroning van het samenwerkingsverband de bevestiging van de waardevolle bijdragen die waterschappen en SNB leveren aan de circulaire economie. “Niet alleen het innoveren op zich draagt daaraan bij. Het stimuleren ervan en het delen van kennis en ervaring is minstens zo belangrijk. Het winnen van deze innovatieprijs laat zien dat we op de juiste weg zijn.”

Daarnaast ondersteunt SNB het onderzoek via een promotieplaats aan het Wateronderzoeksinstituut Wetsus. “Het ene onderzoek moet bijdragen aan de optimalisatie van de productiemogelijkheden, zodat er meer bioplastics kunnen worden geproduceerd met een voorspelbare en continue kwaliteit. Het andere onderzoek bekijkt de mogelijkheden voor de extractie van bioplastic met biologische processen op kleinere schaal”, aldus Sijstermans.